Enter your keyword

Zelfbewuste, val jij ook in deze valkuil?

Zelfbewuste, val jij ook in deze valkuil?

Bewust in het leven staan heeft grote positieve gevolgen. Het biedt bijvoorbeeld de gelegenheid om negatieve ervaringen in het leven in een nieuw licht te zetten en er van te leren. Het maakt ons daarmee oplossingsgericht in plaats van probleemgericht. Toch is er ook een keerzijde aan zelfbewustzijn. Vandaag deel ik een belangrijke valkuil met je.

Gisteren raakte ik in gesprek met iemand die net zo bewust als ik in het leven staat. We deelden levenservaringen en omslagpunten. Hoe dat heeft geleid tot studiekeuzes en werkervaringen. Hoe we gegroeid zijn dankzij het maken van fouten en door traumatische ervaringen. Groei die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn. En waar we zien dat er nog dingen kunnen verbeteren. In zowel ons leven als in de levensinstelling van de gemiddelde Nederlander. Maar wat me bovenal opviel, hoewel wij doen alsof we heel oplossingsgericht zijn en alles op een rijtje hebben, lopen ook wij ‘zelfbewuste mensen’ soms ook onbewust weg van onszelf. Want, is er geen probleem, waarom zou je het dan oplossen?

Wat niet weet, wat niet deert?

Een persoonlijk voorbeeld. Ik had al wat jaren dat ik in het dagelijks leven niet in contact kon komen met mijn emoties. Ik had mijn diploma’s gehaald op pure wilskracht en dat ging prima. Ook had ik al jaren goede relaties met vrienden, mijn partner en familie. Ik vroeg en besprak oprecht geïnteresseerd en met veel plezier hoe het met hen ging. Wanneer de ander naar mijn leven vroeg léék het alsof ik heel open was door het delen van veel details. Achteraf kwam ik erachter dat ik het achterste van mijn tong daarbij nooit liet zien.

Niet in contact staan met mijn gevoel zorgde er voor dat ik mijn werk uitzocht op waardes vanuit het hoofd. Ervaring op doen, carrière maken, geld verdienen. Geen probleem, mezelf verkopen kan ik prima. Wat bleek, ik had enorme moeite om de functies vol te houden. Het ging gewoon niet, zelfs niet op wilskracht. En ik kon niet zien waardoor. Tot na 3 jaar mijn lichaam een streep er door zette en heel ziek werd. Geen contact met mijn gevoel had er ook voor gezorgd dat ik niet in contact kon komen met de signalen van mijn lijf. Ik was gevallen in de valkuil die ik dacht dat de comfortzone van wilskracht me opleverde.

Wat heeft dit met een valkuil van bewustzijn te maken?    

De valkuil zat hem in dat ik heel goed wist dat ik niet in contact kon komen met mijn emoties, maar nooit stappen ondernam om dit oude patroon op te lossen. De comfortzone was veel fijner. Ik had toch immers op wilskracht mijn diploma’s en mijn goede relaties? Dat werkte toch ook prima? Ja, dat dacht ik dus.

Als je negatieve oude patronen kan herkennen, dan kun je ze ook veranderen.

Durf uit je comfortzone te stappen.

De valkuil van bewustzijn: met zelfbewustzijn komt ook zelfverantwoordelijkheid. Durven om uit de comfortzone te stappen. Om niet alleen anderen helpen hun leven te verbeteren, maar vooral ook ons eigen leven beteren. Ik weet dat het is gemakkelijk om een oud, potentieel negatief patroon weg te verklaren met een “Ja maar ik heb er geen last van in mijn dagelijks leven en ik weet waardoor het veroorzaakt is dus ach, komt nog wel.” Maar wat ik niets wist is het risico dat dat met zich mee bracht.

Mijn vragen aan jou:
Herken jij je in deze valkuil? Kun je er een mooi voorbeeld van geven? Hoe ben jij er uit geklommen?

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
0Email this to someone
email

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.