Enter your keyword

Welke betekenis geef jij je leven?

In juni 2015 was het weer eens raak. Extreme pijn in mijn onderbuik. “Schat? We kunnen weer,” stamelde ik, terwijl ik in de keukenla grabbelde naar aspirines. “Aspirines werken nu toch niet meer. Ga liggen, ik breng je zo.” “Placebo effect is ook effect,” zei ik, als een soort mantra die op zo’n moment echt wel even diep resoneert met me. En daar gingen we, voor de derde keer in vijf maanden naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

“Wat blijf je toch optimistisch..” zei een vriendin van me toen ik herstellende van een darmperforatie in het ziekenhuis lag. “Tja, het leven heeft op zichzelf nu eenmaal geen betekenis,” zei ik. “Hoe bedoel je?!” zei ze verschrikt en ietwat gepikeerd over mijn ogenschijnlijk zelfspottende, negatieve opmerking. Ik zal het je uitleggen, zoals ik het haar ook heb uitgelegd.

Persoonlijke ervaringen

Elke nieuwe ervaring in je leven wordt onbewust getoetst. Vergeleken met soortgelijke ervaringen uit het verleden. Zo kan dat ijsje in de dierentuin je een gevoel van blijdschap geven. Maar ook een gevoel van lichte angst, omdat je vorige keer in je lip gestoken was door een wesp. Dit gaat echt met élke ervaring, op de automatische piloot. Goed, slecht, positief, negatief. Echt álles krijgt een label.

PAUZE! Je zit in een nieuwe ervaring, niet in die van toen.

  • Wat is er nú gaande?
  • Wat is je verwachting van deze ervaring, negatief?
  • En wat als je het positieve uit de ervaring haalt en er met al je kracht het beste van maakt?
  • Hoe zou dat voelen?
  • Zou dat het leven niet net wat aangenamer en relaxter maken?

Positief denken

Dus.. Het leven heeft op zichzelf geen betekenis. Het is de betekenis die jij geeft aan elke ervaring die bepaalt of die ervaring slecht of goed is.

“Ziekte van Crohn” was het antwoord van de arts in januari 2015, na een maand van onderzoeken. Voor de meeste mensen misschien een doodvonnis, een hel misschien. Voor mij? Tranen van blijdschap. Ik was na 20 jaar gehoord! Elk ziekenhuisbezoek? Een stap dichterbij een leven zonder pijn en vermoeidheid, omdat we met deze diagnose eindelijk konden werken naar oplossingen. Dus voor mij júist positief, terwijl een ander het zeker als negatief had gezien.

Dus de volgende keer.. Adem in, adem uit en kijk om je heen. De zon schijnt, er zijn nog mensen die van je houden en je leeft nog.

Wat doe jij om positief te blijven?

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.