Enter your keyword

Nieuwe gewoontes aanleren, stapje voor stapje

Nieuwe gewoontes aanleren, stapje voor stapje

Er komt even wat bovendrijven wat ik interessant vind om te delen. Ik laat het even stromen en zie wel wat er uit komt.

Nieuwe gewoontes aanleren vereist een ‘afleren’ van oude gewoontes. Maar wat als die oude gewoontes blijven prikken, storen, frustreren? In hoeverre staan de nieuwe gewoontes direct in lijn met de af te leren oude gewoontes?

Zie het als een huisreiniging. Het reinigen met Witte Salie of Palo Santo creëert een open ruimte, een soort nulpuntenergie in de woning. Maar tegelijk is het een open deur voor nieuwe energie om binnen te komen. Wanneer we géén duidelijke intentie, geen duidelijk ideaalbeeld voor ogen hebben tijdens de reiniging, creëer je een vacuüm dat alles binnen laat waar je mee associeert. Dat kunnen zowel manifestaties zijn van onze angsten als positieve associaties.

Dat teruggenomen naar nieuwe gewoontes aanleren, of liever nog, het realiseren transformatie (willen we dat niet het allerliefst? hoppa, new year, new me!). Ik geloof dat jullie net als ik in een staat zitten waar alle oude associaties nog om ons heen ‘zweven’ en het heel gemakkelijk is om naar te grijpen. Om er een beeld bij te geven (en nou ga ik god knows why over op Engels) “You’re standing here as the soul, and around you there’s all the components that used to be the image of you, your identity, that are all sort of floating around you.” We zitten ín dat vacuüm, de deur staat wijd open.

“Ressurection is the act of recreation, the act of transmutation and fusion of opposite energies into something new. Taking that which you’ve learned and transforming it into something new.”

“The key is taking the components that ‘used’ to be you, but are still easy to grab on to and transforming them into something new.” De reden dat we een gedraging/gewoonte af willen leren is omdat we een behoefte, een beeld hebben van hoe we het wel willen. We hebben allerlei diepe behoeftes en vanuit die behoeftes ontstaat een soort nieuw spinnenweb (heilige geometrie?) van componenten die op dit moment beter bij onze kern passen.

Nogmaals de vraag: In hoeverre staan je nieuwe gewoontes direct in lijn met de af te leren oude gewoontes? Wat vragen die daarbij kunnen helpen:
* Hoe kan ik het positieve uit dit (negatieve) gedrag (of gewoonte) halen en het passen in wie ik wil zijn?
* * Ik wil dit, omdat…
* Do I want this this because of communal shame? Or true desire? – Is dit intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd?
* Welke veilige tussenstap kan ik nemen vanuit intrinsieke motivatie?

———————-

Om een voorbeeld te geven, ik heb een sterke neiging om informatie (confirmatie) te zoeken in boeken of op youtube.Het is een gewoonte waar ik graag vanaf wil, omdat het me sterk stagneert, zowel in mijn vooruitgang in het leven als in mijn ervaring van levensgeluk. De nieuwe gewoonte waar ik naartoe wil is puur vanuit mezelf leven, in synchronisiteit met wat zich aandient (“get out of your own way”).

Op dit moment staat dat NIET in direct lijn met de oude gewoonte. Het willen stoppen is nog extrinsiek gemotiveerd, omdat ik me wellicht schaam voor het ‘niks doen’ en van mening ben dat ik meer moet ondernemen op een dag. Deze extrinsieke motivatie zorgt er voor dat het heel moeilijk is om cold turkey te stoppen.

Een manier om de oude gewoonte in lijn te krijgen met de nieuwe gewoonte is het maken van een tussenstap. Een connectie maken met de intrinsieke motivatie achter dit gedrag. Ik zoek informatie buiten mezelf ook, omdat ik zo graag zou willen schrijven en dingen wil delen, maar het een soort “imposter syndrome” in me wakker maakt en ik vaak het gevoel heb dat ik nog niet genoeg weet/kan. Een tussenstap die ik kan maken? Niet meer oneindig consumeren, maar ook met de informatie die ik consumeer als aangrijpingspunt pakken voor het creëren van content.

Deze tussenstap maakt het afleren van deze ‘slechte’ gewoonte gemakkelijker. Het vervangt de extrinsieke motivatie voor een instrinsieke en zet de afleren oude gewoonte direct in lijn met het aanleren van de nieuwe gewoonte:
Het gebruiken van de content die ik consumeer gebruiken als zijwieltjes tot ik het zelfvertrouwen het opgebouwd on content te produceren vanuit mijzelf. Het dagelijks consumeren van content zal niet meer aantrekkelijk voelen en valt op een natuurlijke manier geheel of gedeeltelijk weg: transmutatie!

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.