Enter your keyword

Waarom in het NU leven thuis hoort bij je nieuwe voornemens

Waarom in het NU leven thuis hoort bij je nieuwe voornemens

De winter is vaak een periode van naar binnen keren. Een tijd waarin we reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar het volgende jaar. Er mag nu van alles omhoog komen. De dingen waar we al inzitten, de ervaringen die achter ons liggen en van wat er nog komen gaat.

Voor mijzelf en veel mensen om mij heen was vorig jaar een jaar met grote ups en downs. Soms was het 180 graden draaien. Het was een jaar waarbij allerlei ‘vaste’ patronen opeens konden veranderen. Oude dingen mochten losgelaten mochten. Nieuwe keuzes moesten (soms erg vlot) gemaakt worden! Maar nu is het bijna tijd voor een vers nieuw jaar!

Vooral als het gaat om ‘voornemens’ kan er nog wel eens wat frustratie, verdriet en misschien huiver opduiken. Het is misschien teveel tegelijk: “Waar begin ik?!”. Of “Hoe kan ik dit achter me laten?”.

Trek jij steeds plannen voor de toekomst? Word je daar onrustig van..?

Angst voor het onbekende

News flash!
Iedereen heeft wel eens angst voor het nemen van nieuwe stappen, voor het onbekende!
En iedereen heeft wel eens verdriet over het verleden! Je bent hier niet alleen in, echt niet.

Plannen maken zal voor straks natuurlijk wel helpen, maar NU niet!

Ik herinner me zo nog een ervaring van halverwege 2015. Na een zware ziekteperiode was ik huiverig om nieuwe dingen weer op te pakken. Ik heb geen controle over mijn ziekte. Letterlijk elk moment kan ik wéér ziek worden. Daardoor dacht ik dus veel na over wat was geweest. En wat er voor negatiefs zou kunnen gebeuren als ik  weer nieuwe dingen zou gaan ondernemen. Lamgelegd door dit te denken deed ik zo ruim een maand helemaal niks…

Tot iemand me wakker schudde. “En wat als je nu gewoon eens één dag iets doet en er misschien helemaal niks engs gebeurt?” Ja, dat kon ook. En dus begon met een lichtpuntje. Iets wat ik héél graag wilde, een dierentuinbezoek. Alles ging goed. En zo deed ik de dag erna weer iets. Zo ging ik dag na dag weer ging ik weer van alles ondernemen. Inmiddels doe ik alles weer waar ik plezier in heb. Waar ik energie van krijg. Maar stel dat ik nog aan het nadenken was, over ‘wat als’…..?

Dus op de vraag ‘waar begin ik?’ is het antwoord: ‘bij het begin!’

Hoe wil je je voelen?

Mijn ervaring is dat het beste voornemen voor het nieuwe jaar is om zoveel mogelijk in het NU te leven! Het leven wordt er positiever van. Je belandt minder snel in een slachtofferrol. Een staat waar je omstandigheden ‘toch echt komen door het slechte weer van vandaag’. Of ‘niemand je ooit bedankt voor al je moeite’. Je leert door in het nu te leven ook geleidelijk aan om om dingen te doen omdat jij ze wilt. Omdat jij je er goed bij voelt. Niet altijd maar ‘omdat het moet’.

In het nu leven betekent jezelf rust, ruimte, focus en/of positiviteit gunnen.Vooral in de periodes dat het wat moeilijker gaat helpt in het NU leven om je te leren je te focussen op positieve (licht)puntjes. Het maakt je verantwoordelijk voor je eigen geluk. En het geeft je motivatie om door te zetten!

Dus… sta eens stil.. kijk eens op van je beeldscherm, kijk eens naar buiten. Luister naar de vogels, het gefluister van de wind. Het leven gaat wel door. Maar hoeft niet meer in zo’n gehaast tempo te gaan als het is gegaan, mits je het toelaat. Wie weet is dit een goed begin van het nieuwe jaar.

 

Wat zijn jouw voornemens voor het komende jaar?
Denk daarbij ook eens aan positieve termen als rust, ruimte en focus :)

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.