Enter your keyword

Eet jij gezond? Hoe gebrek aan informatie de echte sluipmoordenaar is.

Eet jij gezond? Hoe gebrek aan informatie de echte sluipmoordenaar is.

Ben je bereid om je gezondheid in de handen van de voedingsindustrie te leggen of heb je je gezondheid liever zelf in de hand? Wat doe jij om jezelf te informeren over voeding?

Een aantal maanden geleden zat ik in de wachtkamer van huisartspraktijk.  Ik hoorde een vrouw verzuchtend tegen de vrouw naast haar zeggen: “Die medicatie voor ouderdomsdiabetes, ik vind het maar niks. Ik krijg de raarste bijwerkingen!” Haar vriendin antwoordde schouderophalend “Tja, helaas, we zitten er nu eenmaal de rest van ons leven aan vast. Niks aan te doen.” Misschien dat je het daar mij eens bent en schouderophalend zou zeggen “Ja, voor diabetes type 2 moet je nu eenmaal medicijnen slikken, niks aan te doen.” Ik zat daarentegen met tenen gekromd. Hier is tegenwoordig met voeding namelijk wél wat aan te doen!

Op vrijdag 8 mei 2015 ging kinderendocrinoloog Professor Robert Lustig bij RTL Late Night de oorlog aan met suiker. Hij deed dit met een controversiële uitspraak: “Stofwisselingsaandoeningen die geassocieerd worden met obesitas, onder andere diabetes, hartziektes, cholesterolproblemen, beroertes en kanker worden veroorzaakt door suiker!” Ik zat op het puntje van mijn stoel, geprikkeld als een klein kind die een ijsje uit mag zoeken. Hoewel ik van mening ben dat gezondheidsproblemen hun oorzaak kunnen vinden op meerdere vlakken*. Ik wil toch de gelegenheid nemen om de huidige status omtrent voeding en gezondheid verder te onderzoeken.

Slechte gewoontes

Dr. Lustig begint zijn betoog met een status quo: “30% van de bevolking in de VS is obees. Van deze 30% met obesitas heeft 80% een of meer stofwisselingsaandoeningen. De standaard mantra van artsen, voedingsdeskundigen, de voedingsindustrie, zelfs de overheid is dat de oorzaak achter obesitas en vele stofwisselingsaandoeningen simpelweg te veel eten en te weinig bewegen is. Als je dik bent, is het je eigen schuld.’

Lustig vroeg hardop af: “Dus als mensen maar minder zouden eten en meer zouden bewegen, dan is het probleem opgelost? Obesitas neemt wereldwijd toe met 1% per jaar, maar diabetes neemt echter wereldwijd toe met 4% per jaar!”

Dr. Lustig vervolgde met een wake-up call: “70% van de bevolking in de VS heeft een gezond gewicht. Hier van heeft 40% óók stofwisselingsaandoeningen! Zij zijn niet obees. Als zij niet obees zijn, hoe kan er dan beweerd worden dat stofwisselingsaandoeningen veroorzaakt worden door slechte gewoontes?” Niet! Dr. Lustig vervolgde met een vrij sterke bewerking: “Suiker lijdt tot ziekte en is dus de echte sluipmoordenaar!”

Suikervrij eten?

Dr. Lustig onderbouwt: “Suiker stimuleert het gezondheidscentrum in de hersenen hetzelfde als cocaïne en alcohol.” Wanneer suiker leidt tot verslaving, dan leidt het dus ook tot hogere verkoopcijfers. Dus waarom dan niet in veel meer producten suiker stoppen? Er zijn inmiddels 56 namen voor suiker. Probeer die maar te vinden op de verpakking van je voedingsmiddelen. Om een voorbeeld te noemen: Suiker is erg goedkoop. Suiker wordt daarom regelmatig gebruikt om een product langer houdbaar te maken. Wist je dat?

Het is dus niet direct de schuld van de gewone consument dat zij langzaam ziek worden. Het is eerder te wijten aan de voedingsindustrie. Als jij zonder dat je het doorhebt dankzij suiker verslaaft raakt aan een scala van voedingsmiddelen. Hoe kunnen slechte eetgewoontes dan jóuw schuld zijn?

Is dit een reden om meteen de oorlog te verklaren aan suiker? Ik denk van niet.

Het probleem van de medische en voedingsindustrie

Je denkt misschien “Hoe kan het nu dat artsen en het voedingscentrum dit niet inzien?!” Niet alleen obesitas, maar ook diabetes, darmaandoeningen, hartziektes en kanker komen steeds vaker voor. De oplossing voor deze problemen lijkt te liggen bij de medische gezondheidszorg. Heb je lichamelijk klachten, dan stap je naar de huisarts. Die concludeert na diagnostisch onderzoek wat het probleem is en off you go met een medicijn. Waar je in veel gevallen de rest van je leven aan vast zit.

Artsen zien niet in dat de oorzaak van een ziekte ook kan liggen in het voedingspatroon. Waarom niet? Omdat ze amper voedingsleer krijgen tijdens hun opleiding. Daarnaast levert het nu eenmaal meer geld op om medicatie te blijven geven, dan om een aandoening zo snel mogelijk op te lossen.

Dit geldt ook voor de voedingsindustrie. Nog een leuk feitje: De huidige directeur het voedingscentrum werkte eerder bij Unilever. Unilever is de producent van bijna alle verpakte voedingsmiddelen in de supermarkt. Recent noemde een vriendin van me boodschappen doen ‘extreme sports’. Met deze feitjes is haar vertrouwen in het voedingscentrum ver te zoeken is. Hoe zit dat bij jou?

Jezelf informeren over voeding

Laten we dit fenomeen eens verder onderzoeken. Een gezegde onder de dieetindustrie is “calories in, calories out.” Een bakje pinda’s bevat eiwitten, onverzadigde vetten, omega-3, vitamines B1, B3, B6, vitamine E, fosfor, kalium, magnesium en zink. Een donut bevat suiker en diverse verzadigde vetten. Beide kunnen exact dezelfde hoeveelheid kilocalorieën bevatten. Maar de één is veel schadelijker voor het lichaam dan de andere. Geloof je nu nog dat een calorie een calorie is?

Voor mij is, vanwege diverse gezondheidsklachten, kennis over ziektes en over de invloed die voeding heeft vanzelfsprekend. Maar door de uitspraken van de twee vrouwen in de wachtkamer viel voor mij pas de realisatie dat dat niet voor iedereen geldt.

Op dit moment wordt er niets gedaan aan de slechte staat waar ons voedsel zich op dit moment in bevindt. Hierdoor wordt het bemoeilijkt om verantwoorde keuzes te maken als het gaat om gezond voedsel. Ik ben van mening dat er op dit moment zeker wel een oplossing is voor de problemen uit dit artikel: Kennis! Jezelf informeren over de invloed van voeding op je lichaam en op je gezondheid. Met die kennis kun je beginnen met het maken van verantwoorde, door je eigen onderzoek onderbouwde keuzes. Ook kunnen we bijdragen aan de volgende generatie. Door ons bijvoorbeeld sterk te maken om voedingsleer als lesonderdeel op scholen te krijgen.

Wat doe jij om jezelf te informeren over voeding en gezondheid?

Tip: Begin is bij basis voedingsleer. Wat zijn eiwitten, vetten en koolhydraten? Welke functie hebben ze voor het lichaam? Wat zijn gezonde voedselbronnen van deze macronutriënten? Je zult merken dat het zo al een stuk simpeler wordt om voor jezelf gezonde keuzes te gaan maken. 

 

Gebruikte bron: RTL Late night, vrijdag 8 mei 2015

* Denk ook aan genetische belasting, stress, toxines en infectieziektes.

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.