Enter your keyword

Volg jij je hart of je hoofd?

Volg jij je hart of je hoofd?

Een vriendin van me vroeg zich laatst hardop af: “Steeds als ik bij mijn ouders ben en het gaat over mijn levenskeuzes dan heb ik het emotioneel heel moeilijk. Als ik het met jou of andere vrienden erover heb, dan heb ik daar helemaal geen last van. Hoe kan dat?”

Je eigen identiteit

Laten we hiervoor eerst teruggaan naar onze vroege ontwikkeling. Jonge kinderen leven van nature met vanuit hun hart. Ze hebben een ontspannen, positieve, blije en hoopvolle levensinstellingen. Wanneer je opgroeit, leer je in het begin door gedrag van je ouders en omgeving te imiteren. Je leert aan de hand van hun levenservaring en kennis van het (sociaal) aanvaardbare wat ‘goede’ en wat ‘slechte’ keuzes zijn.

In de puberteit begin je een eigen identiteit te vormen. Wanneer dit in balans gebeurt, groeit het contact met je hart, je innerlijke drijfveer. Je leert wat er voor jou toe dient in dit leven en begint keuzes te maken op basis van wat jij vindt, wat jou gelukkig maakt.

Het kan in de puberteit ook anders lopen. Het kan zijn dat je je afstootte van je ouders en je je vooral richtte op leeftijdsgenoten. Je kent het vast wel van de middelbare school: je wordt het modepoppetje, of de goth, of hoort bij de ‘crimineeltjes’ van de school, de nerds, of ‘gewoon, de middenmoot’. Imitatie blijft hier een rol spelen. Het kan zijn dat jouw identiteit zich daardoor vormde zich aan de hand van de idealen van de personen waar je toen mee omging. Of was jij de persoon die met mensen van al die groepen om kon gaan? De persoon die graag anderen hielp en vaak een mediator was bij conflicten. Je waarneming was sterk naar buiten gericht; je stemde je af op je omgeving en paste je aan.

Wees eens eerlijk naar jezelf. Voel je je als één authentieke IK of heb je de neiging je anders te gedragen bij verschillende (groepen) mensen? Vind je dat fijn of juist lastig en/of vermoeiend? Zou je het anders willen zien?

Goedbedoeld advies van ouders

Terug naar de kwestie: voel jij de (emotionele) invloed die je ouders kunnen hebben op de keuzes die je maakt in je leven?

Je ouders zijn op een bepaald vlak nog een deel van jezelf. Hun levenservaring heeft jouw eerste drijfveer vormgegeven, jouw ethisch kompas. Aan de hand van dat kompas, samen met je eigen levenservaring heb je jouw waarheid vormgegeven tot wat het nu is.

Aan het maken van keuzes in je leven ontkom je niet. Vaak wordt pas achteraf duidelijk of je wel of geen baat had bij een keuze. Het kan juist daarom totaal geen kwaad om advies te vragen aan je ouders. Toch kan heb zijn dat je na hun advies je van binnen juist meer onrust voelt. Waar komt die onrust door?

Enerzijds wil je aan het ‘ideaalbeeld’ van je ouders voldoen, maar anderzijds sluit dat misschien niet aan met wat jouw gevoel zegt! Klinkt dat herkenbaar? Je weet heus wel dat je ouders het beste met je voor hebben. Je hebt echter ook je eigen plan, je eigen drijfveer, je eigen diepliggende waarheid. En die waarheid hoeft zeker niet altijd in lijn met wat je ouders vinden. Of met wat jij denkt dat ze vinden. Dat kan het emotioneel gespannen en beladen maken om een keuze voor jezelf te maken.

Ik zal je een voorbeeld geven. Op mijn vijftiende had ik er door veel lezen geconcludeerd dat brood misschien wel een oorzaak kon zijn van diverse lichamelijke klachten. Ik maakte toen eigenhandig de keuze om minder brood te gaan eten. Van mijn ouders kreeg ik vooral in het begin commentaar. “Brood eten hoort bij de schijf-van-vijf, dus waarom wijk  je daar van af?” Dit bracht me aan het twijfelen. Deed ik er wel goed aan? Ik ging weer wat vaker brood eten, waarna mijn klachten verergerden.

Hoe zit het dan met vrienden?

Met vrienden is de situatie net anders. Zij hebben hun eigen achtergrond, hun eigen waarheid. Échte vrienden – ik geloof dat je van binnen wel weet hoe het voelt als je er een hebt – geven je steun, maar geven je wel de ruimte om je eigen pad te bepalen. Zij hebben niet per se een beeld van je waar ze je in willen sturen. Dat kan je emotioneel de rust en de ruimte geven om keuzes voor jezelf te maken.

Op het moment dat zo’n soort vriend je raad geeft, hoe voelt dat dan voor je? Zijn zij wel échte vrienden voor je?

Je eigen keuzes maken

Vaak vergeten we dat ons leven alleen ons toebehoort en leven we volgens het verwachtingspatroon van anderen. Wanneer die verwachtingen beperkt aansluiten op ons eigen wenslijstje, maakt zo’n leven ons waarschijnlijk niet gelukkig. Dat oordeel dat ik dacht mijn ouders hadden is wat mij deed twijfelen, ook al vóelde ik dat brood voor mij niet goed is. Die keus maakte me zeker niet gelukkiger, want ik was daardoor nog steeds continue moe.

Sluit je ogen. Adem eens diep in en uit. Fantaseer dat je de keuze hebt gemaakt.
Hoe voelt deze keuze voor je? Maakt het je blij, geeft het je energie? Of voelt het zwaar of donker?

Ik wil je vragen om het advies van de mensen om je heen mee te nemen en daarmee en met jouw gevoel je eigen standpunt in te nemen. Laat je vooral niet opjagen. Ook wil ik je vragen steeds bewust stil te staan met wat voor jou belangrijk is en voor jou het beste voelt. Voel de rust die zo’n keuze in gedachten meebrengt. Als je jouw waarheid hebt gevonden, dan komt het moeilijke stuk. Blijf achter jezelf staan!

Zelf ben ik uiteindelijk gaan volgen wat ik voelde dat goed was. Ik eet inmiddels glutenvrij, Mijn energiepijl is stukken beter dan toen. Realiseer je dus ook: resultaten spreken voor zichzelf en die kan niemand je afnemen. Mijn vriendin? Ze wist heel goed wat ze wilde, heeft al haar moed bij elkaar geraapt en vanuit haar hart uitgelegd waarom ze de keuze op haar manier wilde maken. Die uitleg maakte veel duidelijk voor haar ouders, en hoewel ze toch hun eigen ideeën nog hadden over de keuze, heeft ze haar hart gevolgd.

De kunst van het leven is liefdevol advies van anderen te kunnen ontvangen, maar ook om zelf te voelen en te handelen naar wat jij vind dat juist voor jou is. Dat is de kracht van ieder mens. En realiseer je: iedereen heeft hier wel eens moeite mee ;) Je bent niet alleen!

 

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
11Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.