Enter your keyword

Hoe kom ik in balans?

Hoe kom ik in balans?

“Als je maar gezond bent”

Een kreet die we vaak horen. Maar wat is gezondheid eigenlijk? Afwezigheid van aandoeningen? Of is het meer dan dat? En wat kunnen we leren van ‘ongezond’ zijn?

Ziekte, zowel emotioneel als lichamelijk, wordt veroorzaakt door de verstoring van homeostase. Homeostase is het natuurlijke vermogen van het lichaam om haar interne milieu in evenwicht te houden, ondanks continue veranderingen in omstandigheden. Lichaamscellen proberen altijd homeostase te vinden. Alle systemen in ons lichaam werken samen om dat te bewerkstelligen. Het kan gebeuren dat één systeem door langdurige verstoring grote problemen krijgt. Dit kan een ‘knock-out’ effect hebben op andere systemen. Als we bijvoorbeeld schade hebben aan een orgaan, kunnen andere organen ook minder goed functioneren. De sleutel van lichamelijke en geestelijke gezondheid zit hem in balans. Door langdurige verstoring ontstaat er onbalans, een verwijdering van de natuurlijke homeostase.

Dualiteit of toch eenheid?

Je kunt aan onbalans niet zomaar één specifieke oorzaak aan vastpinnen. Alles in het leven is samenhangend en onderling verbonden. Wat je wel kunt doen is een bepaalde hoofdoorzaak en diverse secundaire oorzaken toewijzen. Gezondheid en ongezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, zijn twee zijden van een pendel.

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Ik heb de ziekte van Crohn. Ook dit is een verstoring van homeostase. Het zou zo kunnen zijn dat een onjuist voedingspatroon bepaalde ‘slechte’ genen heeft geactiveerd. Maar het kan ook zo zijn dat door een emotioneel trauma verstoring is ontstaan in het hormoonstelsel, wat het immuunsysteem permanent heeft ontregeld. Andersom kan de Crohn ontregeling in de opname van voedingsstoffen veroorzaken. De tekorten veroorzaken die daardoor ontstaan kunnen vermoeidheid of depressiviteit tot gevolg hebben. Ook kan boosheid/weerstand tegen Crohn het immuunsysteem verstoren en de Crohn verergeren. Maar het kan ook……. Begrijp je nu hoe alles met elkaar in verbinding staat? Maar ook hoe ik door bepaalde keuzes zelf invloed kan hebben op mijn ziekte?

Weet je bij jezelf ook voorbeeld van verstoring in homeostase? Heeft dat één of meerdere oorzaken? En zijn die oorzaken misschien aan elkaar te koppelen? Welke keuzes zou je kunnen maken om meer balans te vinden? 

Ik kan niet kiezen!

Als je bang bent voor het maken van een goede of foute keus. Realiseer je dat het niet uitmaakt wat je kiest (Damned if you do, damned if you don’t)! Probeer te begrijpen dat het maken van een foute keuze niet kan. Elke keuze geeft je een gelegenheid om te leren, zowel van je ‘fouten’ als van je ‘overwinningen’.

Het gezegde is nog wel eens “Alles waar ‘te’ voor staat, is slecht (behalve tevreden)”. Hoe meer je dingen aanpakt door (te veel) erover na te denken, hoe meer je in uitersten terecht zult komen. Verbind jezelf met je innerlijke wijsheid in het vermijden van dit soort uitersten. Je zult merken dat het gemakkelijker wordt om de balans te vinden, in jezelf en in je gezondheid.

Leer de verschillende oorzaken en gevolgen kennen van je gewoontes en je keuzes. De dingen die je doet. En de dingen die je besluit niet te doen. Je kiest er bijvoorbeeld voor om iets te eten of iets tegen iemand te zeggen. Erken dat wanneer er een ‘negatief’ resultaat is, het een gevolg is van één of meer oorzaken die jij persoonlijk hebt gekozen. Wanneer je dat erkent aan jezelf, heb je namelijk ook zelf de sleutel in handen om het negatieve resultaat te repareren of op te lossen. Je leert hierdoor de balans steeds weer op te zoeken.

Denk eens aan een negatieve ervaring. Probeer eens een positieve draai eraan te geven. Wat heb je er van geleerd? Bijvoorbeeld: Ik heb geleerd om…
… voor mijzelf op te komen.
… bepaalde voedingsmiddelen niet meer te eten.
… op tijd mijn rust te nemen.
… goed te luisteren naar mijn emoties/lichaam/intuïtie. 

Innerlijke wijsheid als sleutel tot balans

Body, mind, spirit, emotions, er zit connectie daartussen! Het is het vinden van balans daartussen wat leidt tot het verwerven van homeostase.

Voor iedereen is het vinden van balans een voortdurend proces. Weet dat iedereen zijn ups en downs, uitdagingen en off days heeft. Zoek nieuwe manieren op. Probeer ze uit. Vind op die wijze iets wat voor jou werkt. Wat bij jou past op dat moment. Daarom daag ik je uit om het mooiste ‘boek’ te lezen was er is: Jezelf! Als je leert contact te maken met jeZelf:
–  met je lichaam (wat voel ik?);
–  met je emoties (hoe voel ik me?)
–  en je ziel (wat wil ik?)
… begin je te zien dat alle kennis van wat goed voor JOU is in jezelf ligt. Je leert dan vanzelf dat er niet maar één manier is om tegen dingen aan te kijken. Je ontwikkelt een innerlijke wijsheid.

Ten slotte wil ik je meegeven:

  • Leer door te weten wat niet goed voor je is, wat wel goed voor je is (dit is een nadenkertje ;) )
  • Focus op wat goed voelt. Zo leer je keuzes te maken vanuit je innerlijke wijsheid, vanuit gevoel, in plaats van af te wegen met het hoofd.
  • En neem één .stap. tegelijk!

Reacties

Voer hier je reactie in

Geïnspireerd? Deel dit artikel met vrienden!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
0Email this to someone
email

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.